środa, 13 marca 2013

Piłowanie paznokci :


Prawidłowa technika - krok po kroku
 

Choć piłowanie paznokci wydaje się banalnie proste, łatwo o błędy.

Oto podstawy:

 1.   Skracanie paznokci: piłujemy pilnikiem prostym o ziarnistości 80-100 wzdłuż krawędzi.

2.   Nadanie kształtu wolnemu brzegowi - pilnik prosty - ziarnistość 100/180
  • Kwadrat: pilnikiem prostym 100/180 spiłować na płasko czubek każdego paznokcia, zachowując stały kąt piłowania. Uformować lewą i prawą krawędź przykładając równolegle pilnik do jej brzegu. Nie zmieniać kąta przyłożenia.
  • Owal: pierwsza faza jak w nadawaniu kształtu kwadratowego. Następnie zaokrąglić w mniejszym lub większym stopniu rogi. Pilnik należy trzymać pod kątem delikatnie ku górze. Delikatne ruchy na kształt literki „U” nadadzą płytce pożądany kształt.
3.   Opracowanie ścian bocznych: pilnik w kształcie półksiężyca lub banana 100/180 przyłożyć równolegle do powierzchni paznokcia raz z jednej, raz z drugiej strony, tak aby uzyskać jednakową szerokość całej płytki paznokciowej. Piłować w jedną stronę.

4.   Piłowanie okolic skórek: pilnikiem w kształcie półksiężyca lub banana 100/180 piłować z delikatnym naciskiem, wykonując półkoliste ruchy.

5.   Nadanie kształtu środkowej części paznokcia: pilnik w kształcie półksiężyca, trójkąta lub piankowy 100/180 przyłożyć równolegle do powierzchni paznokcia, wykonując półokrągły ruch od zewnątrz do środka, tak aby zachować odpowiednie krzywizny paznokcia.

6.   Piłowanie powierzchni paznokcia przy wolnym brzegu: pilnikiem prostym, półksiężycowym lub trójkątem 100/180 piłować powierzchnię paznokcia, od jednej do drugiej strony wolnego brzegu ku środkowi. Pilnik należy skierować delikatnie w dół, natomiast palec wskazujący unieść delikatnie w górę. Efekt piłowania to naturalnie cienka krawędź.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz